Ce este depresia?
Primul lucru pe care-l trezește în mintea cuiva cuvântul „depresie” este starea de tristețe, acea emoție pe care o etichetăm ca fiind „nocivă” și încercăm să o ocolim cât de mult putem. Oamenii confundă adesea tristețea cu depresia. Depresia diferă de sentimentele de tristețe tranzitorii pe care le traversează fiecare în momentele mai solicitante de viață, depresia nu este o slăbiciune sau o simplă oscilație a stării afective. Spre deosebire de depresie, tristețea este o emoție care face parte din viață, o trăim în momente mai dificile și este legată de experiențe dureroase sau de anumite pierderi.
Tristețea semnalează necesitatea unei introspecții, cu scopul de a descoperi ce nu este în regulă și ar putea fi îmbunătățit în propria viață. A fi în contact cu tristețea în momentele în care apare, nu înseamnă să te simți copleșit și să te gândești fără încetare la lucrurile problematice din viața ta. În momentele dureroase, tristețea poate semnala care sunt lucrulile relevante pentru tine și poate fi un imbold pentru a face schimbări pozitive legate de arii importante ale vieții tale. Persoana care se confruntă cu depresia resimte tristețe copleșitoare, pe o perioadă mai lungă de timp, uneori fără a putea depista neapărat o cauză precisă. Depresia este alimentată de autocritică și de un stil de gândire negativ.
Depresia este o tulburare afectivă, caracterizată de o serie de simptome, care determină persoana să pară lipsită de „poftă de viață”, să își piardă interesul pentru activități, să întâmpine dificultăți în viața de zi cu zi, probleme de concentrare a atenției, sentimente de tristețe și neajutorare, care să-i dea sentimentul că viața nu merită trăită. Nu este vorba despre o slăbiciune, o stare de care te poți „scutura” pur și simplu și să o dai instantaneu uitării. Depresia poate necesita adesea tratament, însă îmbucurător este faptul că majoritatea persoanelor care au apelat la psihoterapie, se simt mai bine. În unele cazuri se poate recomanda și tratament medicamentos.
Se estimează că o persoană din cinci a suferit măcar un episod depresiv de-a lungul vieții.
Depresia se caracterizează prin simptome precum dispoziție depresivă în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi, lipsă de speranță, vid interior, lipsă de energie, nehotărâre, agitație, neliniște interioară, sentimente de vinovăție, de inutilitate, încetinirea capacității gândirii, dificultăți de concentrare a atenției, scăderea puternică a interesului sau a plăcerii pentru activitățile care prezentau interes înainte și pentru viață în general. În unele cazuri se pot decela gânduri de moarte, dorința de a-și curma viața sau planuri pentru comiterea suicidului.
Pentru a primi diagnosticul de depresie înseamnă să te simți deprimat aproape zilnic, în cea mai mare parte a zilei sau să nu te mai intereseze lucrurile care înainte îți produceau plăcere și să manifești încă patru dintre simptomele menționate, timp de cel puțin două săptămâni.
Persoanele deprimate au tendința de a se izola de ceilalți, se critică pe sine, devin iritabile, își pierd speranța, au o perspectivă negativă asupra viitorului.
Depresia poate lua forme diferite, mai ușoare sau mai severe. Există mai multe grade de depresie, unele persoane manifestă doar câteva simptome, altele mai multe și mai supărătoare. De multe ori depresia este însoțită de anxietate, care determină apariția îngrijorărilor și a unor trăiri fizice precum amețeli, disconfort gastric, bătăi rapide ale inimii, transpirații, valuri de frig sau de căldură.
Atunci când depresia se accentuează, influențează mai multe domenii ale vieții tale. În plan relațional, cauzează perturbarea raporturilor cu apropiații și familia, în domeniul profesional determină dificultăți de concentrare și indecizie, care scad productivitatea, de asemenea afectează și funcționarea socială.
Ce poți face dacă te confrunți cu depresia?
Depresia poate fi evaluată pe baza unor întrebări despre felul în care te simți, gândești sau te comporți. Următorul pas este psihoterapia, te poate ajuta să depășești dificultățile de viață pe care le traversezi și să îți îmbunătățești relațiile cu ceilalți. Psihoterapeutul îți va fi alături, te va ghida să te mobilizezi, te va încuraja să găsești soluții la problemele tale și să îți stabilești scopuri realiste.
Odată ce satisfacțiile vor reapărea în viața ta și vei putea face față mai ușor problemelor, sentimentele de tristețe și descurajarea vor scădea în intensitate și te vei putea bucura din nou de viață.
0 Comments