Dacă te confrunți cu agorafobia înseamnă că trăiești un sentiment intens de teamă sau anxietate în cel puțin două din următoarele contexte:
-când ești singur și te îndepărtezi de casă,
-dacă stai la rând sau într-un loc aglomerat,
-într-un mijloc de transport,
-spații deschise (parcări, piețe ș.a.),
-spații închise (magazine, săli de clasă, birouri, lift ș.a.).
Încerci să eviți pe cât se poate aceste situații întrucât resimți panică, neajutorare, jenă sau ai impresia că ești prins într-o capcană, din care nu poți ieși cu ușurință dacă ai nevoie de ajutor. În cazul în care nu poți evita situația temută, vei încerca să găsești un companion sau vei trăi evenimentul cu un sentiment puternic de disconfort, care poate atinge intensitatea unui atac de panică. Teama poate deveni atât de copleșitoare încât să nu poți ieși din casă decât împreună cu un prieten sau membru al familiei. Doar la gândul că te vei afla într-unul dintre aceste contexte simți că devii anxios.
Poate apărea, de asemenea teama de a resimți senzații care cauzează jenă, precum vărsăturile sau simptomele colonului iritabil. Copiii se pot teme că se vor rătăci iar persoanele în vârstă că se vor dezechilibra și vor cădea.
Persoanele care se confruntă cu agorafobia prezintă un nivel ridicat de anxietate sau atacuri de panică, manifestate prin următoarele simptome: palpitații, bătăi puternice ale inimii sau accelerarea ritmului cardiac, transpirații, tremor, frisoane, senzații de scurtare a respirației sau de strangulare, senzații de sufocare, dureri sau disconfort precordial, greață sau disconfort gastric, senzația de amețeală, dezechilibru, vertij sau leșin, valuri de frig sau de căldură, amorțeală sau furnicături, derealizare (sentimentul de irealitate) sau depersonalizare (detașare de sine însuși), frica de pierdere a controlului sau de a nu înnebuni; frica de moarte.
Un atac de panică se caracterizează prin existența a patru sau mai multe dintre aspectele anterior enumerate.
În încercarea de a evita aceste situații, apar dificultăți în mai multe arii ale vieții tale. Agorafobia poate implica schimbarea locului de muncă, adoptarea cumpărăturilor online pentru a evita supermarketurile și poate afecta relațiile personale cu familia și prietenii. În cazurile extreme, unele persoane pot ajunge să refuze să iasă din casă și să devină dependente de ceilalți.
Care sunt cauzele agorafobiei?
Cauzele exacte ale agorafobiei nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că pot fi influențate de experiențe traumatizante, predispoziție genetică și factori de personalitate.
Tratamentul agorafobiei
Prin intervenția precoce, se poate preveni agravarea simptomelor. Terapia presupune dezvoltarea unei toleranțe mai mari la anxietate și confruntarea cu temerile, ceea ce duce la reducerea semnificativă a simptomelor. Evitarea contextelor și obiectelor care îți provoacă anxietate nu face decât să întârzie vindecarea. Încercarea de auto-medicație cu ajutorul alcoolului sau a drogurilor poate duce la dependență de substanțe. Cu un tratament adecvat, agorafobia poate fi cu succes tratată și depășită.
0 Comments