Bullying-ul: impact și câteva strategii de gestionare

by | Feb 27, 2024 | Uncategorized

De multe ori bullyingul este înțeles greșit ca fiind doar o formă inofensivă de amuzament între copii. Totuși, o trăsătură distinctivă a bullyingului este că persoana afectată se simte deranjată, rănită și nu amuzată de comportamentul agresorului. Impactul emoțional asupra copilului care este victima bullyingului este mai puternic atunci când aceste incidente se repetă frecvent. Bullyingul poate să se manifeste prin diverse forme, inclusiv fizică, verbală, psihologică sau combinații ale acestora. Acesta poate implica acțiuni precum lovirea, insultele, excluziunea din grupuri sau abuzurile online prin intermediul rețelelor sociale. În funcție de gravitatea situației, pot exista repercusiuni pe termen lung, dacă cei care sunt victime ale bullyingului nu primesc suport.

Adolescenții care își doresc să îi domine și să îi intimideze pe alții adesea se confruntă cu dificultăți în cadrul propriilor familii. Uneori, ei pot simți lipsa atenției sau a dragostei părintești sau pot fi ei înșiși victimele unor abuzuri. În încercarea de a face față sentimentelor de nesiguranță sau frustrare, aceștia ajung să adopte comportamente negative, considerând că astfel vor obține un anumit grad de putere sau control.

Tactica lor este să genereze reacții emoționale intense, să sfideze și să inducă teama pentru a-i intimida și subordona pe ceilalți.

O strategie eficientă este să nu reacționezi conform așteptărilor lor. Evită să-ți arăți sentimentele de neputință sau tristețea. Transmite nonverbal că nu te afectează acțiunile lor. Poți răspunde dând o replică neașteptată, indicând într-un mod direct sau indirect că nu ești sensibil la glumele sau ironiile lor sau poți cere ferm și calm încetarea comportamentului lor. Aceste reacții sunt folositoare doar în cazul în care nu ești într-o situație de pericol.

Dacă procedezi în acest fel, agresorii nu vor reuși să te intimideze și nu vor putea să-și impună puterea asupra ta, existând chiar șansa să te lase în pace. În primă instanță, este recomandat să încerci să faci față situației singur, acest lucru contribuind la creșterea încrederii în sine. Poți discuta cu părinții sau prietenii despre ceea ce se întâmplă pentru a obține sfaturi și sprijin. Dacă observi că agresiunea persistă sau devine mai gravă, este esențial să împărtășești cuiva care te poate ajuta.

 

Dacă ești o victima a bullyingului, amintește-ți că nu este vina ta și că nimeni nu merită să treacă prin asemenea experiențe. Dacă nu reușești să faci față situației de unul singur, cere ajutor. Cea mai nepotrivită strategie este să nu spui nimănui și să aștepți ca lucrurile să se rezolve de la sine. La fel de neinspirat ar fi și să răspunzi cu aceeași monedă. Acest lucru va duce la escaladarea conflictului. Unii copii sau adolescenți încep să lipsească de la școală pentru a evita bullingul dar această strategie este dăunătoare, va atrage după sine și mai multe probleme.

Fiecare copil merită să se simtă în siguranță și respectat. Prin recunoașterea bullyiing-ului și colaborarea în identificarea soluțiilor, putem transforma această provocare într-o oportunitate de învățare și de solidaritate în comunitate.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Skip to content