De câte ori ne vine în minte imaginea unei persoane deprimate, o vizualizăm ca fiind tristă și solitară. Adesea, singurătatea precede depresia, dar este frecventă și situația în care oamenii deprimați ajung să se izoleze de prieteni și de familie. Persoanele care se confruntă cu depresia întâmpină dificultăți în relațiile lor, însă izolarea nu face decât să complice lucrurile. Starea de tristețe accentuată și persistentă este acompaniată adesea de preferința pentru solitudine, retragere socială, însingurare sau căutarea excesivă a sprijinului din partea celorlalți.
Atunci când ești deprimat ai tendința să refuzi întâlnirile cu prietenii la care ții, activitățile pe care le făceai împreună cu ei nu te mai atrag, simți o senzație de epuizare. Menținerea relațiilor necesită în general un consum destul de ridicat de energie, iar tu te mobilizezi cu dificultate. Te surprinzi anulând invitațiile prietenilor, amânând să-i suni sau să le răspunzi când te contactează. Cercul de prieteni începe se restrângă încetul cu încetul, în mijlocul oamenilor te simți trist, neinteresant, neînțeles, nu știi ce ai avea de spus sau de oferit. Ceilalți devin confuzi în legătură cu lipsa ta de interes față de ei și se pot simți respinși.
Chiar și atunci când faci un efort pentru a onora invitațiile, starea ta nu se ameliorează, parcă nu te mai entuziasmezi, glumele par să-și fi pierdut hazul. Te afli în mijlocul celorlalți și simți că nu mai ai poftă de viață. Te poți simți singur, cuprins de gânduri negre, neînțeles, preocupat de starea negativă în care ai început să te adâncești. Viața celorlalți pare mult mai fericită decât a ta, nu îți găsești locul printre ei, te focalizezi preponderent asupra lucrurilor negative care ți se întâmplă, de parcă ai purta niște ochelari negri prin care privești doar partea goală a paharului.
Când ești deprimat poți să simți nevoia de a comunica despre dificultățile și suferința ta, de a fi înțeles, încurajat și aprobat. Chiar dacă nu îți dorești să te lamentezi și să povestești despre suferința ta, atunci când te simți copleșit, te abții cu dificultate, simți nevoia să fii înțeles, să vezi că celorlalți le pasă de tine. Este un lucru firesc să apelăm la ceilalți când avem probleme, ne ajută să ne simțim mai bine. Nevoia de a discuta în mod repetat despre stările prin care treci este specifică depresiei, nu o caracteristică de-a ta ca persoană. Dar, în timp poate deveni obositoare pentru familie și prieteni.
Ce poți face pentru a contracara acest lucru? Când relatezi despre problemle tale, îi poți mulțumi prietenului tău că te-a ascultat, să-l întrebi și tu despre felul în care se descurcă. Poți să-ți exprimi aprecierea pentru că ai un asemenea prieten. Astfel îi arăți că este o persoană importantă pentru tine, chiar dacă ai o perioadă dificilă.
În momentele în care simți nevoia să fii ascultat, le poți comunica celorlalți acest lucru. Dacă observi că ai tendința de a monopoliza discuța îți poți stabili în mintea ta o limită de timp, pe care să-ți impui să nu o depășești. Comunică-i prietenului tău ce frământă, împărtășește-i faptul că-ți este greu, însă spune și lucrurile pe care le faci ca să te simți mai bine și să-ți rezolvi problemele: te-ai decis să faci mișcare, voluntariat sau să-ți cauți un loc de muncă, să-ți cultivi un hobby.
Pentru a-ți distrage gândurile de la starea de indispoziție și pentru a avea subiecte de discuție alternative, planifică niște activități plăcute pe care le poți face împreună cu prietenii. Puteți viziona un film, să vă plimbați cu bicicleta, să vizitați locuri noi.
Atunci când cineva se confruntă cu dificultăți sau are anumite probleme, prietenii simt nevoia să-i fie alături, să-i dea o mână de ajutor, până depășește situația. Aceasta este definiția prieteniei.
Chiar dacă prietenii nu știu întotdeauna ce să-ți spună sau să facă, vor să-ți fie de folos, oferindu-ți sfaturi și încurajări. Probabil le consideri greu de implementat ori nu ți se par potrivite pentru situația în care ești, însă, dacă apreciezi efortul și preocuparea celorlalți față de tine, le poți comunica acest lucru și se vor simți utili.
Dacă stările de tristețe sunt accentuate și le trăiești o mare parte din timp, aproape în fiecare zi, este necesar sprijinul unui psihoterapeut. Atunci când relațiile tale sunt perturbate de depresia cu care te confrunți, poate apărea tendința spre izolare, care îți alimentează, la rândul ei, stările negative. Încearcă să eviți capcana autoizolării, dacă vezi că situația se agravează, cere ajutor.
0 Comments